In Algerije, Het leven

Een aantal dagen geleden is de oom van mijn man overleden. Moge Allah hem een hoge rang in het Paradijs geven! Ameen. Hij was een man op leeftijd en was ongeacht zijn leeftijd nog erg fit van binnen! Hij brak zijn heup en het ging opeens berg afwaarts! Je begint weer over het leven na te denken en dat de dood geen leeftijden kent! We zullen allemaal alleen achterblijven in het graf en onze tijd kan ook elk moment daar zijn!

De eerste keer een begrafenis hier
Dit was voor mijn de eerste keer dat ik hier een begrafenis/overlijden zo dichtbij mee heb gemaakt en je ziet al snel veel verschillende afwijkingen met wat ik gewend was. Het simpel afscheid nemen van de overledenen en vervolgens de begravenis afsluiten met koffie en een koekje. Dat gebeurt hier niet!

Mijn schoonouders zijn elke dag er heen gegaan en dan op sommige dagen wel uren. De nabestaande hebben elke dag (do-zon) gekookt voor de mensen die op bezoek kwamen. Wat een drukte en wat zullen de nabestaanden uitgeput zijn.

Je merkt dat je dit niet gewend ben!
Je merkt dan wel dat je heel erg gewend ben aan je eigen gewoontes, want het eerste wat in mijn opkwam: Wat erg voor de nabestaande, ze hebben echt geen moment rust (na dit verlies)! Ik gaf dit ook aan bij mijn man en hij zei ook dat het er vroeger heel anders er aan toeging! Iedereen nam wat mee om het leed wat te verzachten en werk uit handen te nemen. Dit is niet meer zo!

Ook gaf mijn man aan dat zijn oom al erg oud was en we weten allemaal dat er een moment komt dat we de dood zullen proeven! Mocht het een jong persoon zijn of het leven wordt ontnomen zullen de mensen ook wel even anders reageren! ik herken dit dan ook bij mijn eigen kringen! Toen mijn oma overleed of mijn zus op jonge leeftijd overleef was er ook een hele andere zweer. Dit is dan ook allemaal begrijpelijk.

Islam en de dood
Ik heb al elk gemiddelde moslim over de dood gelezen, cusussen gevolgd voor de Dodewassing, of mijn eigen ingelezen ivm erfrechten. Maar heb me eigenlijk nooit verdiept in het afscheidnemen, gewoontens of sunnah. Na het overlijden! Het was voor mij dan ook een hele nieuwe ervaring en beleving op het op deze manier te zien!

Mochten jullie het intressant vinden om eens wat posten te plaatsen ivm de dood, erfrechten, dodenwassing of iets wat jou intressant lijkt? Laat dan even een comment achter inshaAllah

 

 

Recent Posts

Leave a Comment